Reklama
 
Blog | Petr Ježek

Poezie všedních dnů aneb laškovné podzimní tržní obcování

Také jste si všimli, že v dnešní době, kdy je možné zakoupit třeba funkčně proklonovanou kapybaru s Marťanem, abyste mohli souseda trumfnout ve hře zvané nejkrásnější zoomiláček, stále větší problém v obci způsobuje byť jen háček nad písmenem ve vašem jménu? Odpovědní zástupci různých firem a firmiček v zápalu jiné hry s názvem Na blbce nenarazíš jsou asi často šokováni něčím takovým, jako existencí nabodeníček v českém jazyce. Jejich letmá setkávání s písemnou formou trpěné mateřštiny probíhají pravděpodobně nejčastěji při četbě zkomolených jmen slavných národních hrdinů na dresech fotbalových či hokejových, kde Baroš je Baros, Hašek Hasek a Loudil má jen tu kliku, že loudí mezinárodně.

Tak například slovutná banka několika roků Česká Spořitelna mi neustále odepírá vlastnictví háčku nad "z" na platební kartě, přičemž sama se na kousku plastiku nepřekřtí na Ceskou Sporitelnu. Nejnověji svojí předpojatost demonstrovala na připravené naprosto skvělé úvěrové kartě Kredit+, kterou mi ráčila v rámci celospolečenského podzimního laškování firem poslat v nedávných dnech. Tentokrát se jí nepovedlo svými složitými softwéry vygenerovat ani háček ve jménu v adrese na obálce, ale to byla určitě jen bezelstná chybička. I ty Ceska Sporitelno!

***


I další firmy a různé finanční domy, domky a boudy projevují opravdově upřímný a živě kyprý zájem o mou osobu, zde vybírám jednu nabídku, která se vyhoupla do čela mého soukromého žebříčku letošních podzimních megapitomostí, jedná se o liebesbrief od Modré pyramidy (KB):

(citace)

Modrá, modrá, modrá
kreditní karta

Řekla
"Modrá blůzka"
A on
"No dobrá"
Řekla
"Modrá krajka"
A on
"No dobrá"
Řekla
"Modré perly"
A on
"No dobrá"
A takhle
modře
si tam žijí

Vážený pane Ježku,
poezie nás má obohacovat, ukazovat svět z různých úhlů, rozvíjet naši představivost.
Ovšem každodenní život dokáže být také zajímavý – třeba když se Vám líbí určitá věc a Vy u sebe nemáte hotovost. (konec citace)

…etc…a pak mi samozřejmě nabízejí tu skvělou "Modrou kreditní kartu", s níž pro mě bude "každý den jako poezie"…

Ó svatá prostoto!!!

***

V absurdních jazykových hrátkách dále boduje O2 a dostává se tak do dalšího levelu…:

"O2 Duo Mobil…Navýšení kreditu o 199 Kč měsíčně s DPH zahrnuje cenu kreditu pro mobilní volání 150 Kč a
splátku dárku 49 Kč.".

… tak nejen že "dostanete dárek zdarma" či "dárek za korunu" ale už i "splátka dárku"…..
Už čekám jen na větu typu "Kupte si náš dárek, dostanete párek!"…a tím se kruh uzavře…

***

A ještě jednou kyslíkový telegigant…. (jehož název vtipně glosuje Ivo Šmoldas)…
Úžasné podzimní nabídky opět nezahrnují prostou možnost připojit si přes Kyslík například jen ADSL bez apendixu povinného telefonního paušálu, zato výjimečně výhodné balíčky Trio a Duo k dispozici jsou a k nim "dárek zdarma"… Začínám podezírat kyslíkové manažéry, že jejich nejoblíbenější nákupy tvoří kombinace auto + motorka anebo auto + motorka + menší motorka či auto + menší auto. Ale bez traktůrku mi z prodejny neodejdete!!!

 

Reklama